Yleiskaava tuo Espoon eteläosiin arviolta 70 000 asukasta, Östersundomiin  suunnitellaan 50-80 000 asukkaan uutta aluetta . Finnoon tavoite on 20 000 ja Petas-Vantaankoski alueelle  20-30 000. Sipoo 2025 mennessä 40 000 uutta asukasta jne.

 Asumisen hinta on räjähtänyt käsiin ja rakennusyhtiöt kuittaavat tilanteesta maksimaalisen hyödyn. Alueen kunnat ovat asettaneet nämä suuret asukastavoitteet veropohjan laajentamisen nimissä  elinkeinoelämän tahdittaessa.  Näille alueille on saatava myös asukkaita, asiaa on varmaan pohdittu.

Samaan aikaan hallituksen toimet ovat rajusti karsineet työpaikkoja kehä kolmosen ulkopuolelta.  Maaseudun asukkaat ovat tämän tunteneet pidentyneinä matkoina tavallisten palvelujen luo. Elämä kallistuu. Uusien työpaikkojen luominen tuntuu olevat kiven takana. Samaan aikaan kuin kannustetaan yrittämistä  keksitään uusia sääntöjä jotka sitä vaikeuttavat ja rajoittavat .(rakentamisen määräyksien jatkuva tiukkeneminen, Eviran määräykset, jätelaki, kuljetusyrittämisen muutoskustannukset... ) Uusin kontrolli  sisältyy maankäyttö- ja rakennuslakiin johon ollaan ujuttamassa estäviä rajoituksia suunnittelijoiden osalta.  Mutta me voimme pitää puolemme.

Tällä hetkellä Etelä- Savossa on vakava työttömyys, mutta jo kymmenen vuoden päästä pelätään työvoimapulaa. Tässä on kuitenkin myös meidän mahdollisuutemme, avaimena  kohtuuhintainen asuminen. Me emme saa päästää asuntojemme hintoja nousemaan ruuhkasuomen tasolle ja niitä tulee rakentaa myös kalliiden keskusta-alueiden ulkopuolelle, vaikka voittoja onkin vähemmän tarjolla. Samalla tulee rakentaa reilusti edullisempia vuokra-asuntoja. Ja ehdottomasti tärkeintä on, että peruspalvelut ovat hyvät eivätkä pelkästään riittävät!

 Nämä seikat sekä puhdas ilma ja luonto houkuttelevat  varmasti, sillä jos olisi työpaikkoja, tulijoita olisi jo nyt. Se että samalla rahalla saa täällä paremman elämänlaadun lisäävät aidosti sitä jo mantraksi asti hoettua vetovoimaa!  Jäähallit, lämmitetyt kadut ja ostoskeskukset ovat siinä päätöksenteossa marginaalissa.